Celiakia? Z tym da się żyć! – nasz wywiad z dietetykiem

Magdalena Karasińska-Nowak jest dietetykiem, ale też mamą chłopca z celiakią. Doskonale zna tajniki kuchni bezglutenowej. Dzięki właściwie skomponowanej diecie, jej synek wspaniale się rozwija i praktycznie nie odczuwa tego, że nie wolno mu jeść glutenu. Magda podpowiada, jak radzić sobie z celiakią na co dzień i zdradza nam kilka sprawdzonych przez siebie przepisów na bezglutenowe słodkości.

StraganZdrowia.pl:

Jakie produkty należy kategorycznie wykluczyć z diety przy celiakii?

Magdalena Karasińska-Nowak:
W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies ze względu na duże jego zanieczyszczenie glutenem oraz pszenżyto, orkisz a także wszystkich produktów z ich dodatkiem.

Magda-z-dziećmi

Magdalena Krasińska-Nowak z dziećmi

StraganZdrowia.pl:

Dzieci na ogół uwielbiają produkty mączne – ciastka, naleśniki, pierogi, bułeczki. Jaka mąka bezglutenowa, Twoim zadaniem, najlepiej zastępuje klasyczną mąkę pszenną? Niektórzy twierdzą, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów czy pizzy. Czy to prawda?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Mamy do wyboru cały szereg mieszanek mąk bezglutenowych. Są wśród nich mąki specjalnie do wypieku chleba ,pizzy lub bułeczek, a także do naleśników, makaronu, pieczenia ciast oraz mixy uniwersalne. Najczęściej stosowanymi naturalnie bezglutenowymi mąkami są:

  • ziemniaczana
  • kukurydziana
  • ryżowa
  • gryczana
  • kasztanowa
  • owsiana (ale tylko z certyfikowanego owsa)
  • z tapioki
  • z prosa

Ja używam mieszankę mąk bezglutenowych, którą sama przygotowuje w domu. Oto skład:

Nie ma żadnego problemu z odtworzeniem naleśników, pizzy lub bułeczek w formie bezglutenowej.

StraganZdrowia.pl:

Chleb dla Iwa kupujesz czy sama pieczesz? Jaki to jest chleb?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Z tym bywa różnie, naprzemiennie piekę i kupuję. Staram się piec bułeczki, bo takie jeszcze ciepłe smakują najlepiej i nie leżą długo. Natomiast chleb nie zostaje tak szybko zjedzony i później nie jest już taki smaczny. Staram się kupować małe paczki chleba oraz co jakiś czas piec bułeczki. Iwo ma swój ulubiony chleb, jednak co jakiś czas sięgamy po jakieś nowe smaki.

StraganZdrowia.pl:

Jakie produkty zbożowe są dozwolone przy diecie bezglutenowej?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Produktami naturalnie bezglutenowymi są :

  • kukurydza
  • ryż
  • ziemniaki
  • soja
  • proso
  • gryka
  • tapioka
  • amarantus
  • komosa ryżowa
  • maczka chleba świętojańskiego
  • owies tylko z certyfikowany znakiem przekreślonego kłosa
StraganZdrowia.pl:

Jakie produkty warto mieć w szafce na co dzień, jeśli ma się dziecko z celiakią?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Wyżej wspomniana mąka to podstawa, z niej zrobimy wiele potraw. Ponadto w naszej szafce znajdują się płatki owsiane, kukurydziane oraz ekspandowany amarantus. Warto zaopatrzyć się bułkę tartą bezglutenową, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (ten zwykły ma dodatek mąki pszennej!), budyń, makarony bezglutenowe, ryż, kasze.

StraganZdrowia.pl:

Czy Iwo rozumie to, że nie wolno mu jeść wszystkiego? Czy zdarza się, że zje poza domem coś z glutenem i czy w takim przypadku od razu pojawia się reakcja organizmu? Jak wytłumaczyć dziecku, że musi być na diecie?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Iwo doskonale rozumie, że nie może jeść niczego z glutenem. Jest bardzo dojrzały pod tym względem, jak jest częstowany, to zawsze pyta, czy to jest z glutenem i czy może to zjeść. Jestem o niego spokojna. Od czasu rozpoczęcia diety bezglutenowej nigdy nie zdarzyło się, aby zjadł coś niedozwolonego. Z dzieckiem trzeba dużo rozmawiać i wytłumaczyć mu, dlaczego nie może jeść pewnych produktów i jakie mogą być tego konsekwencje.

StraganZdrowia.pl:

A co z urodzinami kolegów? Mało kto piecze torty bezglutenowe. Jak sobie z tym radzicie?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Spotkałam wiele wyrozumiałych mam, które, wiedząc o diecie Iwa, piekły bezglutenowe torty lub inne ciasta. Zawsze było coś dla niego przygotowane, żeby czuł się komfortowo. W domu i na rodzinne okazje pieczemy tylko bezglutenowe ciasta.

Na ogół wyszukuję przepisy na blogach dotyczących diety bezglutenowej. Testuję je i jeśli się sprawdzają, na stałe włączam je w mój kuchenny repertuar.

StraganZdrowia.pl:
A jaki tort pieczesz na urodziny Iwa? Zdradzisz przepis?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Oczywiście, mam sprawdzony przepis.

Bezglutenowy tort Iwa

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g (niepełna szklanka) mąki bezglutenowej*
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 15 g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Mąki i proszek – wymieszać i przesiać; odłożyć.
  2. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad.
  3. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia.
  4. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
  5. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.Piec w temperaturze 170°C przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  6. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 równe blaty biszkoptowe.

Każdy z blatów nasączam waniliowym aromatem zmieszanym z wodą. Dolny blat smaruję dżemem z czarnej porzeczki, a drugi nutellą, następnie przekładam masą.

Przepis na masę tortową:

  • śmietanka kremówka 36% – 500 ml
  • serek mascarpone 1 opakowanie – 250 g
  • cukier puder – ? szklanki

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijam dosypując cukier puder małymi porcjami.
Następnie dodaję serek mascarpone porcjami aż do uzyskania jednolitej masy.

Bezglutenowy tort Iwa

Bezglutenowy tort Iwa

StraganZdrowia.pl:
Dzieci uwielbiają słodkości i desery. Zdradzisz nam przepis/przepisy na ulubione słodkości Iwa?

Magdalena Karasińska-Nowak:
Ulubione ciasta Iwa to brownie, ciasteczka jaglane oraz ciasto marchewkowe.

 Bezglutenowy Brownie 

Składniki:

  • 125 g ciemnej czekolady Goplana lub innej ze znakiem przekreślonego kłosa
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej Goplana lub innej ze znakiem przekreślonego kłosa

Wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20,5 na 25,5 cm.
  2. Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia.
  3. Ubijamy jajka z cukrem do białości. Mieszamy z czekoladową miksturą dodajemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy. Całą masę przekładamy do przygotowanej foremki i wygładzamy.
  4. Kostki mlecznej czekolady układamy na masie. Pieczemy około 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia, po czym wyjmujemy z foremki i kroimy na kwadraty.

StraganZdrowia.pl:
A śniadanie do szkoły dla dziecka z celiakią – jaka jest Twoja propozycja?

Magdalena Karasińska-Nowak:
W plecaku na drugie śniadanie powinna znaleźć się jedna kanapka lub dwie z serkiem lub wędliną i warzywami oraz owoc. Do tego koniecznie woda do picia (naturalna, niesłodzona). Jeśli dziecko będzie długo poza domem, to można dołożyć batonik musli lub batonik z prasowanych suszonych owoców.

StraganZdrowia.pl:
Dziękujemy za rozmowę.

Jeśli podobał Ci się ten wpis lub chcesz dowiedzieć się więcej, zostaw komentarz.

Te produkty kupisz w naszym sklepie:

Możesz również polubić…

6 komentarzy

  1. Marta pisze:

    To paskudne schorzenie na szczęście jest coraz więcej produktów do wyboru.

  2. Joanna pisze:

    Temat dobrze mi znany. Aktualnie faktycznie nie komplikuje to nadto życia przy dobrej organizacji, ale pamiętam jak siostra prawie 30 lat temu nie miała co jeść momentami bo jedyny sklep z odpowiednimi artykułami znajdował się prawie 100 km od domu. To dopiero było…

  3. Oczywiście, że da się żyć tylko trzeba ją poprawnie zdiagnozować.

  4. Iwona pisze:

    Witam mam pytanie, jeżeli chce zrobić tort dla dziecka z celiakia to czy użycie odpowiednich produktów wystarczy? Ktoś mi powiedział, że musi być zupełnie sterylnie i nawet nie mogę upiec w miejscu gdzie używam tez gluten. Ze potrzebuje osobnego pomieszczenia i piekarnika jak i sprzętu?

    • Mateusz Szczęśniak pisze:

      Dzień dobry,

      w głównej mierze jest to zależne od tego czy Pani dziecko reaguje nawet na śladowe ilości glutenu? Jeśli tak, to warto zadbać o czystość swojej kuchni. Ważne by nawet drobne kawałki glutenu nie dostały się do dań dla Pani dziecka np. poprzez nieprzetarte sztućce, naczynia czy nieprzetartą deskę do krojenia, które miały wcześniej styczność z glutenowymi produktami. Co do samego piekarnika, to należy sprawdzić po prostu czy nie znajdują się w nim resztki jedzenia zawierającego gluten. Jeśli to możliwe, warto wydzielić część kuchni do przechowywania i przygotowywania produktów bezglutenowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *